אגודת הסטודנטים והסטודנטיות של האוניברסיטה העברית היא הגוף המייצג את כלל הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה העברית. האגודה מייצגת כ-25,000 סטודנטים מכלל הקמפוסים של האוניברסיטה העברית - הר הצופים, עין כרם, וגבעת רם בירושלים ובקמפוס רחובות של האוניברסיטה העברית ופועלת על פי תקנון האגודה (אוגוסט 2016).
האגודה שומרת ומקדמת את זכויות הסטודנטים, ומספקת שירותים הטבות ופעילויות בכל התחומים, בתוך הקמפוס, ומחוצה לו!
האגודה שפועלת עשרות שנים כגוף המייצג את הסטודנטים באוניברסיטה העברית נרשמה בשנת 1984 כעמותה עצמאית. מטרתה היא לפעול למען הסטודנטים ולייצגם מול האוניברסיטה, עיריית ירושלים, עיריית רחובות, גופי הממשל וגופים נוספים.
מפאת ריבוי קמפוסי האוניברסיטה העברית, קמו ברבות השנים אגודות סטודנטים מקומיות בקמפוסים השונים – אגודת הסטודנטים למדעי הטבע בקמפוס שבגבעת רם, אגודת הסטודנטים לרפואה בקמפוס עין כרם ואגודת הסטודנטים בפקולטה לחקלאות שברחובות. אגודות אלו מהוות זרוע ביצועית לאגודה המרכזית היושבת בקמפוס הר הצופים.
כלל הקמפוסים מיוצגים בגוף העליון של האגודה - ועידת האגודה - שלה נבחרים 88 נציגים מארבעת הקמפוסים אשר בוחרים את הנהלת האגודה ומקבלים את ההחלטות המרכזיות בפעילות האגודה לרבות אישור תקציב האגודה השנתי ויציאה לשביתות.
הגופים הנבחרים באגודה
חברי אגודת הסטודנטים באוניברסיטה בוחרים באופן דמוקרטי, מדי שנה, 88 נציגים מחוגים שונים לכהונה כנציגיהם בוועידת אגודת הסטודנטים. הוועידה, המתפקדת למעשה כמעין "פרלמנט", מתכנסת פעם בשישה שבועות ומאשרת את התקציב, שינוי התקנון ושינויים אסטרטגיים בפעילות האגודה. בראש הוועידה עומדת הנשיאות, האחראית על תפקודה וכינוסה בדומה ליו"ר הכנסת וסגניו.
יו"ר האגודה נבחר על ידי ועידת האגודה לכהונה של שנתיים ואחראי על ניהול האגודה והוצאה לפועל של החלטות הועידה.
הוועד המנהל של אגודת הסטודנטים מורכב מתשעה חברי ועידה (נציגי הסטודנטים מהפקולטות השונות). תפקיד הוועד המנהל, שהוא למעשה מעין "רשות מבצעת", הוא להתוות את מדיניות האגודה ופעילותה.
הגוף המקצועי
בראש הגוף המקצועי עומד מנכ"ל האגודה שנבחר פעם בשנתיים. גוף זה מורכב מחמש מחלקות ביצועיות ושתי מחלקות מעטפת. ניהולה הרוחבי של כל מחלקה מתבצע על ידי ראש המחלקה, תחתיו עובדים הרכזים הייחודיים לכל קמפוס. פעילות המחלקות השונות מבטיחה את השמירה על זכויות הסטודנטים וכן את טיפוח חיי החברה והתרבות בקמפוס ובעיר.
מחלקות האגודה
פעילות האגודה מתבצעת בפועל באמצעות שבע מחלקות, כאשר לכל אחת מהן ראש מחלקה, החולשות על תחומים שונים הנוגעים לסטודנטים ולאגודה.
מחלקת אקדמיה – מסייעת לסטודנטים בתחום האקדמי ומספקת בנק סיכומים, ספריית השאלה, לוח מורים פרטיים, ותמיכה שוטפת באמצעות דף הפייסבוק ובאמצעות יצוג האינטרסים הסטודנטיאליים אל מול רשויות האוניברסיטה.
מחלקת רווחה – מעניקה לסטודנטים שירותי רווחה בתחום הדיור, התחבורה, הקריירה, הביורוקרטיה והצרכנות בקמפוס ומחוצה לו.
מחלקת תרבות – עוסקת בהפקת אירועים בקמפוסים השונים, במעונות בירושלים וברחבי העיר. בין השאר ירידים, ציון חגים, טקסים, הופעות, סרטים, מסיבות, סיורים, יום הסטודנט ועוד.
מחלקת חברה וקהילה – עוסקת בעירוב סטודנטים בפעילויות חברתיות, מעודדת, תומכת ומטפחת פרויקטים של יזמות חברתית, ומקדמת מודעות סביבתית בקמפוסים. בנוסף, המחלקה מלווה את פעילותם של התאים הסטודנטיאליים.
מחלקת אוכלוסיות – המחלקה שואפת לייצג, לתמוך ולקדם את מגוון האוכלוסיות בקמפוס במטרה ליצור רב תרבותיות באקדמיה ובחברה ככלל.
מחלקת הסברה – אחראית לפרסום ושיווק אירועי ושירותי האגודה בקרב הסטודנטים. בנוסף לפרסומים במדיה המודפסת, מתפעלת המחלקה את אתר אגודת הסטודנטים, את עמודי הפייסבוק ואת המייל השבועי של האגודה. כמו כן, אחראית לקשר של האגודה עם התקשורת.
מחלקת לוגיסטיקה ותפעול – מספקת שירותים לוגיסטיים לשאר מחלקות האגודה ומתפעלת את אירועי האגודה בקמפוס ומחוצה לו.
סקופוס – חברה כלכלית שמייצרת הכנסה פיננסית המאפשרת את פעילות האגודה. זאת, באמצעות שיווק, פרסום והפקה. בין היתר, החברה מפיקה את פי האתון – העיתון הסטודנטיאלי של האוניברסיטה העברית, היוצא לאור פעם בשבוע ומופץ ברחבי הקמפוסים.
אקדמון ישראל – האגודה מחזיקה ב-25% מהבעלות על אקדמון ישראל, רשת חנויות לציוד משרדי ועוד. אקדמון ישראל הינה חברה משותפת לחברת "אקדמון" שהינה חברה שהוקמה לפני עשרות שנים להפעלת חנויות לציוד משרדי בבעלות משותפת של האגודה והאוניברסיטה העברית וחברת "קרביץ". הרשת מחזיקה חנויות בארבעת הקמפוסים של האוניברסיטה, וכן במקומות נוספים, ביניהם אוניברסיטת אריאל בשומרון ,אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת בר-אילן ועוד.
סיפתח - מרכז יזמות עסקית. סיפתח הוקמה לצורך סיוע לסטודנטים בתחומי תעסוקה. החברה פועלת עם גופים עירוניים וממשלתיים בירושלים לסיוע לסטודנטים במיזמים שונים, בעיקר מתחום ההיי-טק. סיוע זה כולל ליווי של חונכים מקצועיים של מיזמים, סדנאות, כנסים ועוד. מטרת המרכז הינה בין היתר לקדם פתיחת עסקים בעיר ירושלים.